Pražský půlmaraton

První dubnový víkend tohoto roku byl v Praze zasvěcen téměř 14 tisícům běžců z České Republiky i z ciziny, kteří chtěli pokořit své limity, vylepšit si svá dosavadní umístění a časy, či jen podpořit dobrou věc a běžet pro některou z charitativních organizací a užít si krásnou atmosféru v centru našeho historického velkoměsta.
 
Trasa byla tento rok jiná a start byl přesunut z Palachova náměstí od Rudolfína do Holešovické tržnice, která dle názoru ostatních běžců skýtala větší prostory pro zázemí běžců.
 
V letošním roce bylo obsazení profi běžců opravdu hvězdné, na start se postavil současný mistr světa v půlmaratonu Keňan Sabastian Kimaru Sawe, který zaběhl tento maraton v rekordním čase 58:24 a zvítězil. Za ženy zvítězila s časem 1:08:10 Ethiopanka Gete Alemayechu Teklemichael. Z Ćechů se nejlépe umístili Patrik Vebr s časem 1:06:06 a Tereza Hrochová s časem 1:14:19.
 
Za náš klub se na start postavili Mirek Valošek, který uběhl trať za 1:54:24 a umístil se na celkovém 4379. místě celkově a na 522. pozici z 1194 ve své kategorii. Další účastnicí byla Jarmila Gavlíková s krásným časem 1:55:22 a umístila se tak na 4535. místě a na 69. pozici ve své kategorii z 502 běžkyň. Dalším skvělým běžcem byl Libor Jirú s časem 2:04:07 a byl tak na 6037. místě a 269. ve své kategorii z 578 běžců. Posledním zástupcem a nováčkem byla Andrea Laštovková, pro kterou byl tento půlmaratón teprve druhý. Zvládla ho za 2:09:03, byla 8551. celkově a 332. z 650 žen ve své kategorii.
 
Atmosféra byla skvělá, jednak díky fanouškům podél celé trasy, také díky kapelám a slunečnému počasí. Jedinou nevýhodou byly na duben velmi vysoké teploty sahající ke 26°C, které běžcům braly hodně sil. Záchranou byly velmi četné občerstvovací stanice.
 
Domů si běžci odváží krásné zážitky a další motivaci do budoucna, třeba účast na dalším závodě Superhalfs, kterého je Praha spolu s Valencií, Lisabonem, Kodaní, Berlínem a Cardiffem součástí.
 
Andrea
 
 
Facebook Comments

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..