Štramberská desítka

Je dobře, že mezi záplavou nových závodů žijí i ty s dlouhou tradicí. Mezi ně se určitě řadí Štramberská desítka, která se minulou neděli konala už po osmatřicáté. Sehraný tým kolem Jirky Harašty opět připravil kvalitní závod, kde vše fungovalo jak má. Letos nastala oproti minulým ročníkům malá změna trati. Po startu se neběžela smyčka po hlavní silnici, naopak v závěru se trasa protáhla a cíl byl ve vstupu do Národního sadu.

Na start se na kopcovitou desítku za teplého počasí postavilo 89 běžců. O uplynulém víkendu se rozběhly soutěže družstev na dráze a to ve spojení s jinými závody způsobilo, že elitních vytrvalců mezi účastníky moc nebylo. Za této situace byl jasným favoritem Jakub Ambros z pořádajícího klubu a ten tuto roli potvrdil, když nikým neohrožován zvítězil v čase 37:26.

Náš klub zastupovalo kvarteto účastníků a to dosáhlo stoprocentního úspěchu! Václav Procházka měl bednu jistou už před startem, protože v kat. nad 70 let byli jen tři běžci. Vašek však neponechal nic náhodě a zvítězil v čase 1:02:05. V padesátnících jsme slavili dokonce double. Dan Šindelek den po vítězství v Běhu kolem komína ve Val. Meziříčí na sobě nenechal znát žádnou únavu a opět zvítězil před v závěru mohutně dotahujícím Petrem Škrabánkem. Rozdíl v cíli mezi nimi činil 17 sekund (39:34-39:51).

Já jsem v kat. B viděl největšího soupeře v Petrovi Hvolkovi, který od loňského podzimu rozčeřil vody mezi čtyřicátníky. Trať ve Štramberku v prvních dvou kilometrech převážně klesá. A protože běh z kopce nepatří mezi mé silné stránky, Petra jsem ztratil z dohledu. Na druhou stranu mi bylo jasné, že v druhé polovině a hlavně v závěru se role obrátí. A skutečně se tak stalo. Po prvním delším stoupání jsem Petra na sedmém km doběhl. Následoval poslední seběh dolů do Kopřivnice, kde mi opět cukl. Ale to jsem už věděl, že mám vyhráno. Poslední kilometr do cíle citelně stoupá po silnici zpět do centra Štramberka a každoročně je mým nejsilnějším úsekem v závodě. Na můj nástup Petr nezareagoval a já jsem si doběhl pro třetí místo celkově a první v kategorií v čase 38:31.

Marek Škapa

Facebook Comments

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..