Závadská desítka

Závada je malá obec na „prajzské“ pyšnící se Zlatou stuhou, kterou obdržela v roce 2022 jakožto Obec roku Moravskoslezského kraje. A pyšnit se také může povedenou běžeckou akcí Závadská desítka. Letošní 6. ročník měl charitativní přesah, když se přispívalo na malou Emičku a po prodlouženém víkendu bylo na účtu již více jak 115 tisíc korun.

Předpověď na sobotu nevypadala úplně dokonale, ale v Závadě zřejmě ví, jak poručit počasí. Ve 13 hodin totiž přestalo pršet a o hodinu později v době startu již bylo na běh téměř ideálně. Do hlavního závodu na necelých 10 km vyběhlo celkem 142 závodníků. Hned od startu vypálil jako Forrest Gump náš Jirka Pytlík a nikomu nedal šanci, aby ho mohl aspoň trošku ohrozit. Uhájil tak svou květnovou neporazitelnost a do cíle doběhl v novém traťovém rekordu 36:47 minut. Druhé místo s přehledem kontroloval Robert Antczak z Raciborze. Jeho ztráta byla 2:10 minuty. Od poloviny trati se na třetím místě usadil Lukáš Bystřičan z místního FC-B7-TÝMu a doběhl do cíle v čase 40:28 min.

Mezi ženami byla jasnou favoritkou Markéta Kašná z TJ Jäkl Karviná, svou roli potvrdila a vyhrála v čase 46:20 min. Na záda ji však celou dobu dýchala Hana Mrůzková z Opavy a doběhla za ní druhá jen se ztrátou 26 sekund. Na třetím místě skončila časem 48:26 Marie Vybíralová z AO Kobeřice.

Ač byla početná část našeho oddílu v hlavním městě a ladila přípravy na nedělní Volswagen Maraton Praha, tak jsme i tak měli Závadě početné zastoupení. Ondřej Dominik skončil časem 41:15 3. ve své věkové kategorii, Michal Buba 41:57, Petr Škrabánek 42:40 a 1. místo v kategorii, Tomáš Lipina 49:16, Alfons Vytisk 56:25, Jana Dominiková 56:52, Jana Kilarová 57:03 a 1. místo v kategorii, Radomír Doležel 1:00:39 a Nikol Slaninová 1:02:12 a 3. místo v kategorii.

Tradičně se účastníci těšili na pozávodní výživný raut a na vyhlášení výsledů, které by svým rozsahem mohlo konkurovat i takové Hornické desítce 😊. Dík tak patří pořadateli Petru Liškovi a jeho týmu. Speciální osobní dík patří místní starostce, která také několikrát v závodě startovala a aktivně se již zapojili i všechny její děti, jen ten manžel tomu pořád uniká. Ale kolují zvěsti, že snad příští rok…tak se přijďte přesvědčit 😊.

Ondra

 

Facebook Comments